Un parteneriat se formeaza atunci cand doua sau mai multe persoane intra in afaceri impreuna. Acesta este un aranjament de afaceri foarte popular in cadrul restaurantelor mici. Ganditi-va la restaurantul tipic, in care cuplurile casatorite formeaza un parteneriat si semneaza un acord prin care fiecare este responsabil pentru un anumit aspect al afacerii.
Beneficiile de a fi intr-un parteneriat – Banii sunt cel mai mare avantaj al unei astfel de afaceri atunci cand incepeti un restaurant nou. Inca de la deschidere, acesta implica o multime de capital, iar divizarea costurilor de pornire cu o alta persoana reduce din povara monetara. In al doilea rand, mai multi oameni inseamna inclusiv ca abilitatile si experienta individuala a fiecaruia se pot completa creand un beneficiu si mai mare afacerii. De exemplu, daca sunteti un as in contabilitate si in a-i gestiona pe altii, dar nu stiti sa gatiti, parteneriatul cu un bucatar-sef calificat pentru a deschide un restaurant ar putea fi o decizie de afaceri inteleapta.
Dezavantajele unui parteneriat – Ca orice alt aranjament de afaceri, parteneriatul vine si cu partea sa de neajunsuri. Ca proprietate exclusiva, fiecare membru al parteneriatului poate fi responsabil personal pentru datoriile si actiunie altor parteneri de afaceri. In cazul in care afacerea esueaza, agentiile de colectare pot veni dupa activele personale ale partenerului pentru a acoperi datoriile. In cazul in care afacerea este data in judecata, bunurile personale ale tuturor partenerilor pot fi confiscate pentru a acoperi ramificatiile juridice. Un alt dezavantaj la formarea unui parteneriat este faptul ca pot aparea conflicte de personalitate, lucru ce ar afecta afacerea. Diferitele stiluri de management sunt, de obicei, cauza principala a disputelor de parteneriat, iar in cazul in care nu sunt rezolvate in mod corespunzator, parteneriatul se poate dizolva si afacerea se prabuseste.
Acordul de parteneriat – Una dintre modalitatile prin care ati putea rezolva problemele inainte ca acestea sa apara este prin intermediul unui acord de parteneriat. Un acord de parteneriat contine, de obicei, urmatoarele elemente:
– Contributia fiecaruia la deschiderea restaurantului. Contributiile pot fi sub forma de bani, garantii sau alte active care pot lua locul fondurilor de pornire. De exemplu, unul dintre parteneri ar putea sa contribuie cu bani pentru a acoperi achizitiile de echipamente si alte costuri de pornire, in timp ce celalalt partener ar putea detine cladirea in care se afla restaurantul.
– Autoritatea, care stabileste structura de conducere si care este deosebit de importanta pentru parteneriate in care sunt implicate mai mult de doua persoane.
– Repartizarea profiturilor si a pierderilor. Cele mai multe parteneriate vor aloca profiturile si pierderile egal cu procentul de contributii banesti pe care fiecare partener le-a făcut.