copii-spala-vasele

Sa-i dai sau nu bani de buzunar copilului daca te ajuta prin casa? VEZI ce recomanda specialistii

Sa-i dai sau nu bani de buzunar copilului atunci cand are anumite responsabilitati?

Este o disputa constanta intre parintii care sunt in favoarea banilor de buzunar la copii in schimbul unor servicii prin casa si cei care nu considera necesara aceasta recompensa financiara, argumentand ca lucrurile trebuie sa vina natural si responsabil.

Atunci cand vine vorba despre educatia financiara la copii, expertii sunt in favoare unei alocatii, pentru ca ii ajuta pe copii sa invete despre bani.

Ce trebuie sa stii atunci cand vine vorba despre banii de buzunar pe care sa-i dai copilului

In momentul in care decideti sa oferiti bani copilului pentru diferite activitati sau responsabilitati pe care le va avea in casa, stabiliti urmatoarele aspecte:

  1. Cat de des va trebui sa indeplineasca acea sarcina?
  2. Care este suma pe care o va primi?
  3.  Analizeaza banii pe care ii oferi, deja, copilului si include suma aceea in valoare totala a alocatiei. Astfel, daca ii dai 30 lei in fiecare saptamana sa mearga la film, include suma in alocatie. Scopul alocatiei este de a incuraja copilul sa-i administreze singur bugetul si sa decida ce va cumpara. Va invata sa prioritizeze, va depinde mici secrete – de exemplu, sa cumpere un produs echivalent si la fel de bun, dar mai ieftin.
  4. Stabiliti impreuna sa va consultati atunci cand vrea sa faca achizitii mai mari de 50 – 100 de lei.
  5. Stabiliti o lista de lucruri interzise: bilet la concert in alt oras, daca tu nu esti de acord sa mearga.
  6.  Din momentul in care ati comunicat aceste reguli, lasati copilul sa faca propriile alegeri. Nu va reusi din prima, alte dati va ceda impulsului de a cumpara un lucru mai scump. Adevarul este ca si noi ma lasam prada tentatiei, pentru ca simtim nevoia unui mic rasfat.
  7. Si nu uita sa platesti la timp! Daca intarzii, nu doar ca nu te tii de cuvant, dar inveti copilul ca este in ordine sa intarzie, la randul sau, cu plata unei datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *