cariera-copiilor

Cum sa iti pregatesti copilul pentru o cariera de succes

Este o limita foarte fina intre a-ti ajuta copilul sa isi aleaga o cariera si intre a alege una pentru el. Important este sa intelegem ca este nevoie doar de ghidare in aceasta directie si nimic mai mult.

Desi drumul catre o cariera de succes poate parea unul complicat, plin de mister si de obstacole, lucrurile sunt mult mai simple de atat. Tot ce are nevoie copilul tau sa faca pentru a putea sa se indrepte catre o cariera de succes este sa practice autocunoasterea, explorarea si sa isi creeze o strategie eficienta.

Un studiu amintit de cei de la www.theguardian.com , facut de cei de la EY, una dintre cele mai mari companii de consultanta financiara si audit din lume, parte din Big Four, in anul 2014 a constatat ca aproape jumatate dintre parintii implicati in studiu, cu copii care implineau varsta de 18 ani, nu erau constienti de implicatiile pe termen lung ale alegerii unei cariere.

Desi majoritatea dintre ei isi sustineau copiii cum stiau ei mai bine, acestia nu ii pregateau pentru a face fata unei lumi care se afla constant in schimbare si nu ii echipau cu instrumentele necesare pentru a se adapta dincolo de bancile scolilor.

Din pacate, scolile nu ii pregatesc pe copii pentru a face fata in viata reala si tocmai de aceea, acest lucru ramane in responsabilitatea parintilor.

1. Aflarea domeniilor de interes

Reflectarea asupra propriei persoane este primul si cel mai important pas. Nu poti sa te astepti sa ai succes atunci cand mergi pe un drum despre care nu stii unde duce. Este necesar sa il observi pe copil si sa identifici ce interese manifesta in mod deosebit si sa ii pui intrebari ajutatoare in scopul de a clarifica potentialele pasiuni si inclinari.

De ce este important pentru copil sa stie aceste lucruri? Pentru ca nu poti sa te indrepti catre o cariera de succes atunci cand nu stii ce iti place si ce vrei sa faci.

2. Descoperirea abilitatilor si a talentelor

Fiecare om are abilitati innascute si talent, asa ca este important sa le identifici si mai ales sa il inveti si pe copil cum sa faca asta. Indiferent cat de bine poti tu sa observi, persoana care va putea sa identifice cel mai clar abilitatile, talentele si pasiunile pe care le are este chiar copilul tau.

Pentru o imagine si mai clara poti discuta cu invatatoarea sau cu profesorii de la scoala si sa afli unde se pricepe cel mai bine si ce ii place cel mai mult. Profesorii pot detecta un copil care lucreaza cu o usurinta naturala la o anumita materie asa ca o discutie cu ei te-ar putea ajuta in acest sens.

3. Ce calitati are copilul tau?

Calitatile copilului tau sunt niste indicatori foarte buni in alegerea carierei. Poate ca acesta lucreaza foarte bine cu ceilalti colegi de scoala atunci cand fac proiecte sau poate este un organizator de exceptie. Punctele forte pe care acesta le are in mod natural sunt extrem de importante. In combinatie cu abilitatile si cu domeniile de interes deja lucrurile sunt destul de clare in ceea ce priveste directia pe care copilul o va alege in cariera. Si nu doar ca este clar in ce directie se indreapta, dar stie si care sunt instrumentele pe care le va folosi pentru a ajunge acolo.

4. Explorarea posibilitatilor

Acum ca stii care sunt interesele, abilitatile si punctele forte ale copilului tau, puteti explora impreuna ce cariere inglobeaza toate aceste lucruri. Este posibil ca lucrurile sa nu fie usor de gasit din prima, insa aici intervine partea de explorare.

Este important sa gasiti mai multe categorii de cariere si sa vedeti exact care sunt pozitiile si rolurile in care copilul tau s-ar incadra si care l-ar face fericit si sa adunati cat mai multe informatii.

Daca ai un copil mai mare, sugereaza-i sa caute oameni care activeaza deja in domeniile respective si sa afle si mai multe informatii direct de la cineva care pune in practica lucrurile care il intereseaza si sa isi caute comunitati si mentori.

In cazul in care ai un copil mai mic, atunci ar fi indicat sa cauti cluburi, cursuri si tot felul de activitati utile in acest sens si sa il inscrii acolo. Atfel, copilul tau intra in contact cu copii care au aceleasi interese ca si el si cu specialisti in domeniul respectiv care il vor ghida intr-un mod profesionist.

Copilul cere mereu bani? 5 moduri prin care poate sa-si cumpere singur ce-si doreste

5. Creati un plan

Acest pas presupune ca obiectivul final sa fie impartit in mai multe etape care trebuie parcurse de copilul tau pentru a ajunge acolo unde isi doreste. Exemple de astfel de etape pot fi anumite calificari pe care trebuie sa le obtina, capacitati pe care trebuie sa le dezvolte, experienta practica de care are nevoie sau chiar o anumita suma de bani pe care trebuie sa o stranga pentru a putea face niste formari in domeniu.

6. Ramaneti flexibili

Se poate intampla ca cel mic sa aiba dubii sau sa isi schimbe interesele, mai ales la varsta adolescentei. Este important sa nu intri in panica in aceste momente. Fac parte din etapa de explorare. Oricine poate sa aiba dubii la un moment dat, in mod special cand vorbim despre decizii importante si pe termen lung.

Atunci cand copilul tau o sa iti spuna ca vrea sa incerce si altceva, lasa-l sa o faca si fii acolo pentru el. Indiferent daca se va intoarce la vechile interese sau nu, este alegerea lui ce cariera va urma.

7. Seteaza standarde si limite realiste

Lucrurile nu ies intotdeauna bine din prima, iar asta este un lucru cat se poate de normal. Este recomandat sa il faci pe copil sa inteleaga ca atunci cand lucrurile nu ies bine din prima nu este absolut nicio problema, ci doar o ocazie de a identifica ce a condus la un alt rezultat decat cel dorit.

Astfel, copilul va ramane motivat indiferent de ceea ce se intampla cu planul pe care si l-a facut si va continua sa mearga in directia pe care si-a ales-o facand lucrurile din ce in ce mai eficient.

8. Perseverenta este cheia

Indiferent de drumul pe care alegem sa mergem, perseverenta este cea care ne ajuta sa ajungem acolo unde ne dorim. Lucrurile nu ies mereu bine, este posibil sa ne indoim de noi si de ceea ce facem si uneori nu ne mai simtim asa motivati, iar energia de care avem nevoie pentru a continua, lipseste.

Acestea sunt parti firesti ale vietii. Nu putem trai constant intr-o fericire si intr-un succes. Adevaratele si cele mai valoaroase informatii si lectii de viata vin atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne asteptam si alegem, totusi, sa invatam din ele si sa continuam.

Invata-l pe copil sa creada in el, in visele lui si sa nu renunte niciodata la ceea ce isi doreste oricat de lung si plin de obstacole poate sa para drumul pe care il are de parcurs. Cat timp copilul nu percepe problemele ca fiind obstacole, ci oportunitati de invatare si de a fi mai bun, atunci capacitatea de a fi perseverent este dezvoltata si o data cu asta si succesul.

9. Invata-l sa isi creeze o retea de oameni

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea succes in cariera sunt oamenii. Cu cat cunosti mai multi oameni in cat mai multe domenii, cu atat oportunitatile se largesc. Parteneriatele sunt extrem de importante si de utile in domeniul profesional, cei mai de succes oameni din lume reusind fix datorita parteneriatelor si retelelor de oameni pe care si le-au creeat. Steve Jobs, Bill Gates, Warren Buffett si multi altii au recomandat crearea acestor retele ca factor obligatoriu pentru obtinerea succesului indiferent de domeniul abordat.

Invata-l pe copil sa fie amabil cu oricine si sa cunoasca cat mai multi copii, indiferent de varsta, de aparente si de ce aleg ceilalti sa faca. Un lucru celebru transmis de Steve Jobs spune asa: “Fii dragut cu tocilarii pentru ca s-ar putea sa ajungi sa lucrezi pentru ei.” Poate nu neaparat sa lucrezi pentru ei, dar este posibil sa ai de invatat de la ei.

10. Invata-l sa fie autentic

In ziua de azi este un lucru obisnuit sa fii ca ceilalti, sa ai modele pe care le copiezi, sa faci ceea ce considera cei din jur ca este normal si sa fugi de ceea ce ar fi considerat atipic. Acesta este efectul de turma care trebuie evitat atunci cand vrei sa ai succes. Nu poti avea succes daca nu faci nimic diferit si daca nu esti autentic. Cat succes poate avea un om care face tot ce fac cei din jurul lui? Cam tot atat cat ei. Cat succes poate avea un om care imita abilitati si capacitati naturale altui om? Aproape deloc, deoarece nu sunt ale lui, prin urmare se va plafona rapid.

Fiecare om este unic si tocmai de aici trebuie pornit drumul catre succesul copilului tau. Explica-i ca a fi diferit nu este un lucru rau, ba din contra, este un lucru natural. Explica-i ca indiferent ce simte si gandeste este in regula si ca nu este nimic gresit daca ceilalti din jurul lui nu simt si nu gandesc la fel.

Mai mult de atat, invata-l sa treaca prin propriile filtre orice informatie. Cum am spus, este usor sa fii influentat de mediul in care traiesti. Creierul uman este format in asa fel incat sa caute integrarea sociala si atunci ne vine foarte natural sa urmam, sa copiem, atata timp cat ne simtim in siguranta din punct de vedere social. Este un instinct. Insa, acest lucru poate fi controlat atunci cand gandim informatia si analizam ceea ce se inampla.

Acest lucru il va ajuta pe copilul tau sa ia decizii proprii, sa nu cada prada manipularii si sa se fereasca de diverse pericole pe care le poate intalni de-a lungul vietii. Un om care gandeste este un om puternic.
Explica-i copilului cat mai devreme ca doar el decide ce si cat poate sa faca si ca obtinerea succesului depinde doar de el. Indiferent de obstacole si de aparente, el este singurul care poate sa decida daca va avea sau nu succesul pe care si-l doreste. Niciun un om care a avut succes nu a renuntat si nu a mers o data cu multimea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *