Aparat de vending cu touch screen

Cele mai importante tendințe tehnologice din industria automatelor vending inteligente

Industria automatelor vending inteligente profită de digitalizare, internet și de noile tehnologii. Automatele, deși au dimensiuni reduse, pot oferi clienților o mulțime de produse, la fel ca un mare magazin. Cele mai multe aparate vending s-au axat, în trecut, pe colectarea banilor și servirea produselor.

În ultimii ani, industria vendomatelor s-a schimbat semnificativ, deoarece a putut beneficia de tehnologii inteligente care au permis integrarea noilor inovații, precum ecrane tactile și tehnologii software cu control de la distanță.

Următoarele tendințe tehnologice duc industria de vending spre noi culmi și le oferă consumatorilor experiențe unice:

Plata fără cash este folosită din ce în ce mai frecvent în industria automatelor vending inteligente

În maximum un deceniu este posibil ca banii, cardurile de plastic și carnetele de cecuri să dispară de tot, odată ce apar diferite opțiuni de plată fără cash. În ultimul timp, clienții au apelat din ce în ce mai mult la diferite sisteme de plata pentru vending care folosesc tehnologii ce permit plată fără cash.

Foarte multe automate vending sunt echipate cu opțiuni de plată fără numerar. Deși inițial, această tehnologie era considerată inutilă, a fost adoptată în masă destul de rapid, mulțumită giganților tehnologici Apple și Google. Aceștia au asociat comunicarea prin NFC (câmp apropiat) cu Apple Pay și Google Wallet.

Interacțiunea telefonului mobil cu inteligența artificială

Foarte multe automate vending le oferă consumatorilor posibilitatea să plătească fără numerar, însă altele, mult mai inteligente, le permit acestora să plătească cu telefonul mobil în timp real. În momentul în care clientul se apropie de automatul vending, aplicația mobilă ce folosește inteligența artificială determină tipul de aparat și-i afișează consumatorului opțiunile de produse pe ecranul telefonului mobil.

Aparat de vending cafea plata cu telefonul

O mare companie de băuturi răcoritoare a anunțat că va lansa noi aplicații în Australia, Noua Zeelandă și SUA prin care să le permită consumatorilor să își comande produsul dorit înainte de a ajunge lângă automatul vending. Aceste aplicații vor utiliza inteligența artificială în scopul de a colecta informații despre gusturile și preferințele consumatorilor. Toate aceste informații vor fi utilizate în campaniile de marketing care vor fi făcute ulterior.

Automate vending ce economisesc energia electrică

Mulțumită ultimelor inovații, operatorii au acum posibilitatea să detecteze defecțiunile și să repare automatele vending de la distanță. Gigantul Coca-Cola a reușit să lanseze un automat vending ultra-economic, în Japonia, cu materiale izolate în vid și uși etanșe ce-i permit să mențină băuturile reci pe tot parcursul zilei.

Astfel, nu mai este nevoie de refrigerare, iar automatul consumă mult mai puțină energie electrică, ceea ce înseamnă că facturile la energie sunt mai mici. De asemenea, un astfel de automat vending contribuie și la protejarea planetei.

Recunoaștere facială

În anul 2014, automatele vending au folosit pentru prima dată recunoașterea facială. Un astfel de automat include un senzor de mișcare capabil să detecteze clientul care se apropie, dar și o cameră care recunoaște consumatorul. Astfel, automatul vending îi oferă acestuia un meniu personalizat în funcție de istoricul achizițiilor. De asemenea, îl poate opri să cumpere un anumit articol, care a fost restricționat (de exemplu, îl poate împiedica pe un minor să cumpere țigări).

Această tehnologie a fost adoptată de foarte mulți producători de automate vending inteligente. Aceștia au lansat deja pe piață vendomate ce folosesc tehnologia de recunoaștere facială.

Auto-inventar

Automatele vending inteligente au senzori care adună o mulțime de date și fac inventarul produselor. Folosind aceste informații, aparatele inteligente își pot monitoriza stocul.

Altfel spus, automatele vending inteligente pot lua singure decizii în ceea ce privește inventarul. Astfel, dacă temperatura scade, nu vor mai comanda înghețată, pentru a reduce risipa și costurile suplimentare.

Tranzacții sigure

Dacă un automat vending nu este supravegheat, nu înseamnă că tranzacțiile nu sunt sigure. Cei care se ocupă cu fabricarea terminalelor de plată pentru automatele vending se asigură că acestea sunt la fel de sigure ca cele operate de angajați. Tranzacțiile efectuate prin introducerea cardului în automatul vending sunt la fel de sigure ca cele efectuate prin introducerea cardului în dispozitivul casierului.

Aparat de vending rapid cu bauturi fierbinti

În momentul în care cardul este introdus în dispozitivul de plată, procesul de criptare începe. Fiecare produs cumpărat dispune de un cod de date unic pentru cardul clientului. De fiecare dată când clientul face o nouă achiziție folosind acel dispozitiv, codul de date se schimbă, pentru a preveni eventualele fraude.

Codul respectiv este trimis spre banca ce a emis cardul, iar aceasta va transfera banii necesari pentru plata produsului. Astfel, achiziția este finalizată. Majoritatea automatelor vending nu le solicită clienților semnătura sau PIN-ul.

Spre deosebire de tranzacțiile efectuate prin bandă magnetică, cele prin cip durează mult mai puțin, doar câteva secunde, deoarece informațiile sunt trimise în timp real. Orice secundă este importantă atunci când vine vorba de siguranța plății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *