In anul 2022 am hotarat ca o parte din concediul nostru sa-l dedicam unei destinatii mai putin cunoscute de noi pana atunci si anume, Muntenegru. Motivul initial a fost marea si muntele. Acum as avea mai multe pretexte.
O tara care m-a impresionat mai mult decat ma asteptam si care merita sa fie vizitata mai mult decat este. Mai jos am pregatit intinerariul nostru, impresii despre litoralul muntenegrean, o zi de rafting pe Tara, despre Parcul National Durmitor si cate ceva despre asezarile medievale.
- TIP CALATORIE: Road trip (2110 km), cu mare, munte, rafting si cetati medievale
- PERIOADA: 13 septembrie – 22 iunie 2022
- TIMP ALOCAT: 10 zile
- PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT : Litoralul Muntenegrean, Marea Adriatica, Kotor, Canionul Tara, Rafting pe Tara, Parcul National Durmitor.
- CAZARE: 1 noapte cazare in Parcul National Kapaonic ( Villa & Spa Zoned) ; 4 nopti pe litoral : 2 nopti cazare in Sutomore ( Vila Orange) si 2 nopti cazare in Rezevici ( Rezevici Apartments); 2 nopti cazare la tabara de rafting (Camp Modra Rijeka); 2 nopti cazare in Zbljac (Parcul National Kapaonic).
- TRASEU : Bucuresti – Vidin – Bulgaria –Serbia- Parcul National Kapaonic – Muntenegru – Sutomore – Rezevici – Petrovac –Budva – Kotor – Canionul Tara – Parcul National Durmitor – Zabljac – Portile de Fier – Drobeta Turnu Severin – Bucuresti.
Cand vrei un concediu cu mare si munte la pachet, plus adrenalina, ca cireasa de pe tort, Muntenegru impaca si capra si varza.
Suprafata tarii (13.812 km2, cat doua judete mai mari de la noi din tara) este atat de mica incat te poti invarti cu usurinta de la mare la munte si invers, iar adrenalina ti-o poti lua de la drumurile cu deschideri spre haurile de stanca sau de la una din cele mai cautate activitati outdoor din zona : raffting pe raul Tara. Nu vei duce lipsa nici de culturalizare. In drumul tau catre mare vei da cu nasul de asezarile medievale de la Budva si Kotor .
Cea mai facila metoda de a vizita Muntenegru este clar cu masina proprie. Totusi ar fi bine ca soferul sa fie unul experimentat si fara rau de inaltime.
Datorita drumurilor accidentate si viteza maxima impusa este destul de mica, 50 km/h in localitati si 80km/h in afara localitatilor, chiar mai mica pe anumite portiuni delicate. Soferul trebuie sa se incarce cu multa rabdare, atentie si sa nu sara calul ca la noi in tara, ca nu-i cazul.
Muntenegrenii nu stau prea bine cu limba engleza, asa ca nu o sa te ajute mai deloc acest atu al tau. Cel mai bine ar fi sa ai la tine un dispozitiv (tableta, telefon) si o aplicatie gen „google translate” care sa te ajute in momente cheie, mai ales daca esti intr-o calatorie mai mult sau mai putin planificata.
De asemenea poti sa-ti exersezi putin si abilitatile cu privire la „limbajul trupului”. Astea dau rezultate bune intotdeauna.
Drumul meu preferat spre Muntenegru va ramane, nu cel pe la Portile de Fier, ci acela cu iesire pe la Vidin –Bulgaria-Serbia, cu popas la Parcul National Kapaonic.
Un drum cat se poate de pitoresc prin muntii Serbiei, cu livezi, sate rasfirate si cochete, cu posibilitatea de a te opri la o fantana, pentru a manca un mar sau un strugure de pe marginea drumului si o noapte intr-un hotel de 5* in Kapaonic, la Villa & Spa Zoned cu doar 28 Euro pe noapte. P
arcul National Kapaonic pe timpul iernii este o superba statiune de schi din Serbia, care pe timp de vara duce lipsa de turisti, asa explicandu-se si pretul redus la cazare pentru un hotel cu multe stele.
Litoralul muntenegrean
As imparti litoralul lor in „parta de sud” si „partea de nord”. Cand ne-am hotarat sa ne facem bagajele pentru mica noastra vacanta in Muntenegru nu ne-am informat deloc cu privire la conditiile de pe litoralul muntenegrean, cu gandul ca o sa vedem la fata locului ce si cum.
Ne-am facut totusi o rezervare de 2 nopti cazare in Sutomore, iar urmatoarele urmau sa le facem din mers, in functie de cum si unde ne-ar fi placut.
Partea de sud a litoralului este cu statiuni turistice mai saracacioase, cam cum ar fi la noi la Eforie Nord sau Eforie Sud. Sunt statiuni cu turisti mai mult locali, neintretinute si cu plaje pline de gunoaie, cum n-am mai vazut niciodata in viata mea, nici macar la noi in tara. Nu i-am inteles pe oamenii aia cum puteau sa stea pe cerceaf langa atata mizerie. Recunosc ca mi-a fost si sila sa intru in apa.
Dupa cum se intelege, primele nopti de cazare le-am nimerit in partea de sud si ca bonus, pensiunea unde facusem rezervarea ne-a anuntat, la fata locului, ca nu mai avea disponibila camera noastra si daca suntem de acord sa acceptam o camera single.
Experienta in Sutomore a fost una neplacuta si nici nu m-as aventura mai la sud de el.
Partea de nord, incepand de la Buljarica pana la Budva, este o alta poveste. Aici este lumea buna, portiunea civilizata de litoral, cu plaje curate si statiuni dichisite. Nu mai predomina turistii locali, in schimb dai peste turistii strainezi cu potential la buzunar, care prin simpla lor prezenta fac posibila disparitia gunoaielor ca prin minune.
Rijeka Rezevici ar fi unul din locurile faine unde ai putea sa te cazezi. Vezi Rezevici Apartments. Este un satuc ce apartine de comuna Budva, situat intre Petrovac si Sventi Stefan, inconjurat de maslini si vile construite din blocuri de piatra, cu arhitectura tipic mediteraneana.
Locul are un aer boem, presarat de vegetatie, cu iesire la o plaja micuta, plaja BALUN, pietroasa dar intima. Buna pentru scufundari si o lectura pe timp de seara. Plaja are in dotare si un barulet, cu muzica data in surdina, pentru cei ce vor sa deguste o limonada.
Ca sa ajungi la acesta plaja micuta trebuie sa urmaresti o alee, printre vile si gradini care mai apoi te coboara abrupt intr-o padurice cu iesire la mare. Daca vrei o plaja mai mare cu nisip fin, la doar 1km de mers pe jos de la Rezevici Apartments se afla plaja “Drobni pijesak”. Tot aici Raul Reževića se varsa direct in mare, motiv pentru care apa este mai rece, dar mai limpede, mai curata si mai sticloasa.
Din balconul nostru de la Rezevici Apartments am putut sa ne bucuram de un peisaj cat se poate de pitoresc, cu priveliste la mare si la gradinile din imprejurimi, cu palmieri, rodii, lamai, chiparosi si tot felul de pomi fructiferi.
Alte cateva plaje si locuri pe care sa nu le ratezi:
Plaja Buljarica – se afla la 1 km sud de Petrovac. Este una dintre cele mai fine plaje din Muntenegru cu o lungime de 2500 metri. Este arie protejata din anul 1968, datorita florei si faunei cu caracteristici rar intalnite. Puteti citi mai multe despre asta aici.
Plaja Perazica do – este situata in golful aflat mai jos de Manastirea Rezevici, fiind situata la 5 km de Petrovac. Se poate ajunge fie cu masina, sau pe jos, urmand un traseu de trekking (drumetie) de doar 2 km, din Petrovac, printr-o padure frumoasa de pini urmata de traversarea unor tuneluri sapate in munte.
Petrovac – este o statiune micuta si draguta, cu paduri dese de pini si plantatii de maslini, cu doua plaje principale : Plaja Petrovac si Plaja Lucice (la 500m de Petrovac), insa destul de micute si aglomerate, dar faine pentru cei care vor conditii la seslong.
Sveti Stefan – este un loc neobijnuit si unic, nu numai in Muntenegru sau Budva Riviera, ci in toata Marea Mediterana. Este un orasel micut ce dateaza din secolul 15, fost sat pescaresc, situat pe faleza unei insule stancoase cu acoperisuri rosii ca rubinele.
O insulita conectata la tarm printr-o tulpina de nisip. Insula Sveti Stefan poate fi vizitata intre orele 11 a.m si 15 p.m la costul de 20 Euro cu pranzul sau cina inclusa.
Przno – Apusul de soare admirat de pe plaja din Przno este ceva ce nu vrei sa ratezi. Din statiunea Sveti Stefan poti sa faci o plimbare de seara, pe jos, pana in mica asezare Przno si inapoi in mai putin de 1 ora.
Delicii medievale
Nu ne-a luat mai mult de o zi sa vizitam Budva si Kotor. Daca tot se aflau in drumul nostru catre Durmitor, am zis ca n-ar fi rau sa dam o ocheada.
Budva – orasul vechi, situat pe o penisula stancoasa, este cel mai important punct de interes din metropola turistica muntenegreana.
Tot ce era in afara orasului vechi este mult prea obijnuit de urban, in schimb cetatea Budva te poarta intr-o alta dimensiune, cu strazi inguste si cladiri medievale. Pe timpul verii transformandu-se intr-un oras al teatrului cu reprezentatii in strada, jucate atat de artisti locali cat si de artisti straini. Strazile sunt impanzite de magazine de suveniruri, cafenele, restaurante si galerii de arta.
Partea cea mai delicioasa o reprezinta micuta plaja din interiorul cetatii. Daca te prinde toropeala este de ajuns sa-ti faci drum in locul cu pricina, unde exista si cabine de schimb special amenajate pentru a trece de la hainele de strada la costumul de baie si sa beneficiezi gratuit de o racoreala pe cinste.
Kotor – la numai 23 km de Budva (28 min de mers cu masina) se afla orasul Kotor, una dintre cele mai senzationale asezari din Muntenegru si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice europene, clasat in top 10. Sa te astepti sa dai peste turma de turisti din timpul verii, chiar si la inceput de septembrie.
Situat intr-o atmosfera de ireal si unic, in zona retrasa a orasului Boka, frumosul Kotor satisface asteptarile tuturor, fie ca esti pasionat de natura, arta sau istorie.
Iti garantez ca vei fi impresionat de Kotor si de intregul golf Boka Kotorska.
Si ca sa-ti dezmortesti putin picioarele dupa prea mult stat in masina sau la plaja, in Kotor ai ocazia sa faci putina miscare mai serioasa, urcand pana in varful Fortaretei Castelului San Giovanni.
Ce presupune asta? Urcarea a 1350 de trepte expuse pana la o altitudine de 1200 metri, in timp de 1 h . Uau! Si ce senzatie ai cand ajungi acolo sus, si ce priveliste ! Sa nu te abati de la marcaj.
Mai sunt cateva variatiuni ale traseului. Poti chiar sa te si aventurezi pe un traseu mai serios de munte, de la un anume punct, daca ai ochi pentru el. Dar n-as recomanda.
Rafting pe Tara
Nu poti sa ajungi in Muntenegru si sa nu faci cunostinta cu cel mai mare canion din Europa. Raul Tara strabate Muntenegru pe o distanta de 150 km, din care 60 de km, ii serpuieste prin cel mai adanc canion din Europa (de 1300 metri adancime), situat in Parcul National Durmitor.
Este al doilea cel mai adanc canion din lume. In ciuda dimensiunilor impresionante ale cheilor, raul ramane destul de primitor pentru pasionatii de rafting, fara sa impuna mari dificultati de parcurgere.
Pentru inspiratie, da play la prezentarea de mai jos. Ziua noastra de rafting pe ritm sarbesc.