Tradiția-Luptelor-De-Muay-Thai

Tradiția Luptelor De Muay -Thai La Copii: Exploatare, Tradiție Sau Șansă La O viață Mai Bună

Muay Thai-ul a apărut acum sute de ani, din vremea Siam-ului antic, când regatele Burma și Ayutthaya se războiau. În timpul acestor conflicte, stilurile de luptă ale diverselor triburi erau în continuă dezvoltare și  avansau pe zi ce trece.

Legenda spune că un boxer pe nume Nai Khanomtom a fost capturat de către cei din Burma,și în fața regelui acesta și-a demonstrat abilitățile, învingând pe cei mai buni luptători ai regatului.

În schimbul victoriei sale, acesta și-a dobândit libertatea, și o dată întors în patria sa a început să predea stilul său de luptă care a evoluat devenind ceea ce acum numim Muay Thai.

Astăzi, Muay Thai-ul este sportul național al Thailandei, și cu siguranță se numără printre cele mai brutale și dure arte marțiale din lume, având un regulament foarte permisiv din punctul de vedere al loviturilor legale.

Deși în mod tradițional artele marțiale au menirea să întărească psihicul și să reducă violența, din păcate în Thailanda se cultivă luptele între copii foarte tineri. Se estimează că aproximativ 30 de mii de copii, dintre care mulți au doar 6 ani practică Muay Thai la nivel competițional, unii chiar înainte de a începe școala.

Părinții nu numai că îi susțin, dar îi și învață cu programul de antrenament foarte dur și diete foarte stricte, fiind mândri de acest mod de viață.

În ciuda faptului că există legi pentru protecția copiilor, care interzic acestora să lupte dacă nu au împlinit o vârstă minimă și nu au peste 45 kg, în sute de orașe mici se organizează lupte clandestine.

Din moment ce există acordul parental, nimeni nu condamnă aceste lupte locale, mai ales având în vedere sumele mari de bani proveniți în urma pariurilor.

Mizele ajung până la zeci de mii de dolari, ceea ce reprezintă o mică avere pentru mulți dintre locuitorii acestei țări, unde câștigul mediu  este de 1000 $ pe an. Este foarte comun să găsim lupte între copii și tineri cu ocazia târgurilor sau festivalurilor din orașele mici.

Luptătorii își doresc să ajungă să lupte în promoții mari și astfel să își salveze familiile de la sărăcie.

Un tânăr luptător poate câștiga într-o noapte mai mult decât întreaga familie într-un an de muncă pe plantațiile de orez. Copii sunt trimiși împreună cu alții în grija unui supervizor care se ocupă de hrană, antrenament, îmbrăcăminte, și orice altceva au nevoie în pregătire.

Programul de cantonament durează toată ziua, singurele excepții fiind timpul petrecut la școală.

Studii recente au demonstrat impactul negativ al șocurilor cauzate de loviturile la cap, mulți dintre tinerii luptători prezentând anomalii ale creierului. Este știut faptul că sporturile de contact , de la arte marțiale la fotbal  American determină apariția de afecțiuni ale creierului la adulți.

Lla copii, chiar dacă forța nu este la fel de mare, impactul este amplificat de faptul că oasele craniene și creierul nu sunt în totalitate dezvoltate, ceea ce determina apariția unor boli precum demența sau a problemelor de concentrare și învățare. De asemenea, tinerii luptători sunt afectați de dezhidratare și de stres fizic din cauza antrenamentelor foarte intense și lungi.

Totuși, se pare că ei își asumă aceste riscuri și fac aceste sacrificii de bunăvoie, fiind șansa lor pentru o viață fără lipsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.