Ion-Cutelabă-investigat-de-usada

Ion Cutelabă – investigat de usada pentru potenţial doping al sângelui

Ion Cutelabă a fost exclus de pe cardul UFC 217 pentru încălcarea politicii anti-doping cu o zi înainte de meciul programat cu Michal Oleksiejczuk în New York.

Sportivul a făcut o declaraţie în care a afirmat că a fost vorba doar de faptul că nu a putut să certifice procedura medicală pe care a urmat-o.

„Am urmat o procedură medicală legală pentru a reduce o inflamaţie, procedură numită ozonoterapie.

Cred că această procedură nu este bine cunoscută de USADA, aşa că au cerut informaţii despre această procedură de la medicul care a făcut-o. Din păcate am avut numai câteva zile la dispoziţie şi nu am reuşit să aducem dovezile la timp.”

USADA a confirmat că încălcarea se referă la ozonoterapie. Însă, în loc să fie exonerat, procedura susţine acuzaţiile.

Ozonoterapia este bine cunoscută de USADA. Pe site-ul lor, la secţiunea FAQ este clar prezentat faptul că orice formă de doping al sângelui este interzis.

 Este ozonoterapia interzisă?

„Da, ozonoterapia sau orice altă manipulare a componentelor sângelui este interzisă sub M1 al WADA Prohibited List. Această listă include administratrea sau reintroducerea oricărei cantităţi de autolog, alogen sau produse ale celulelor roşii de orice origine în sistemul circulator, amplificând artificial absorbţia, transportul sau livrarea oxigenului sau orice altă formă de manipulare intravasculară a sângelui prin metode fizice sau chimice.”

Ozonoterapia presupune inntroducerea ozonului în sânge, ozonul fiind o moleculă de 3 atomi de oxigen, spre deosebire de cei doi atomi de oxigen din O2 – și transfuzarea înapoi în pacient .Aceasta nu este permisă ca tratament medical şi este nocivă pentru organism. Potrivit FDA: Ozonul este un gaz toxic cu aplicaţii medicale necunoscute în terapia specifică, adjuvantă sau preventivă.

Orice transfuzie sanguină, indiferent de ce se transfuzează, este interzis, potrivit legislaţiei.

Pedeapsa standard ar fi de 2 ani, potrivit înţelegerii UFC cu USADA. Această pedeapsă poate fi redusă din mai multe motive, cel mai frecvent atunci când se decide că gradul de vină al luptătorului pentru eșecul său este redus

Dacă ar fi găsit vinovat de a fi folosit ozonoterapia, Cutelabă ar fi primul luptător suspendat pentru doping al sângelui sub UFC.

Deocamdată Cutelabă este sub suspendare provizorie şi va avea loc un process pentru a se determina circumstanţele şi potenţialele sancţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *