Nebunia modulara si intrebuintarile containerelor

Portabile, durabile, usor de depozitat si disponibile imediat si oriunde, containerele sunt structuri de construit ideale pentru blocuri “inteligente”, practice de orice fel. Unele nu necesita decat foarte putina renovare pentru a se transforma in mici casute de locuit sau birouri mobile, iar unele devin practic de nerecunoscut dupa ce sunt imbunatatite. De multe ori, aspectul exterior este pastrat pentru a plati un tribut originilor lor industriale, containerele pot fi folosite fie ca si pereti exteriori, fie ca spatii dint-un proiect architectural mai amplu.

Containerele au fost folosite in diverse moduri si forme in constructia de locuinte, scoli, birouri, magazine, chiar si hoteluri si restaurante.

Intunecoase si bine inchise, containerele nu par a fi materialele potrivite pentru constructia unei case confortabile, insa arhitectii si constructorii au reusit sa le transforme intr-o varietate uimitoare de modalitati.

Unii arhitecti au construit adevarate duplexuri “cocotate” in copaci, integrand doua astfel de containere in design. Reducerea decalajului actual dintre design si ecologie nu este intotdeauna usoara, dar nici nu trebuie sa fie complicata. Construind parctic casutele in jrul copacilor deja existenti, proprietarii ecologisti au permis cresterea lor in continuare prin deschiderile din acoperis. Prefabricatele au fost materialele perfecte in acest caz, find reciclate, dar si usoare, pentru a nu dauna copacilor asa cum ar fi facut-o zidaria prin metodele traditionale. In afara formei, insa, nimic nu da de gol ca la baza contructiei din jurul copacilor sta un banal container, mai ales ca propritarii l-au placat cu cherestea, dandu-i un aspect cald si primitor.

Cinci astfel de containere galbene si stralucitoare au fost combinate pentru a obtine o casa luminoasa si mare de catre unii arhitecti din Chile. Proiectul a fost gandit ca unul rezistent la cutremure, o casa cu buget redus care face uz la durabilitate, putere si stabilitate.

O alta casa din containere, in Brazilia, de aceasta data, are capacitatea de a se stivui pentru a incapea intr-un loc ingust, pirezandu-se parca in decor. La fel in Colorado, o casa neobisnuita pune doua containere de transport maritim pe fiecare parte, redand un spatiu impresionant si un exterior care se integreaza frumos in peisaj.

A trai intr-o locuinta din prefabricate nu inseamna neaparat sacrificarea spatiului interior. Desi acestea arata ca si cum ar fi complete in luni de zile sau chiar ani, in realitate, prefabricatele se asambleaza in doar cateva zile. Au cateva elemente structurale care trebuie construite in pamant, iar apoi doar le reunesti ca intr-un puzzle, totul echilibrandu-se perfect.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *