Un sportiv de performanţă cunoaşte importanţa pregătirii fizice, pe lângă setul de tehnici însuşite în sportul respectiv.
Pentru a maximiza beneficiile aduse de o activitate fizică diferită de cea pe care o practicăm în mod uzual, experţii recomandă alegerea unui sport complementar, sau a mai multora, care să ajute la dezvoltarea tipului de mişcari făcute în sportul nostru. Acest principiu de antrenament se numeste crosstraining.
Artele marţiale mixte nu fac excepţie. Jose Aldo şi Anderson Silva consideră că fotbalul îi ajută să îşi dezvolte abilităţile în partea de striking pe când Georges St-Pierre a optat pentru gimnastică.
Deşi rugby-ul, fotbalul şi triathlon-ul se numără printre activităţile recomandate, sporturile identificate ca fiind cele mai potrivite pentru susţinerea pregătirii în artele marţiale sunt următoarele:
Alpinismul – este considerat o activitate excelentă pentru că îţi solicită întreg corpul. Tonifică şi creşte rezistenţa musculară iar în funcţie de tehnica de căţărare folosită dezvoltă şi mobilitatea. Totodată contribuie la o priză puternică – lucru esenţial pentru grappleri.
Yoga – ca şi alpinismul, yoga tonifică întregul corp. Este o activitate cu mare accent pe stretching , recomandat ca exerciţiu de recuperare după o zi cu un antrenament dur . Este un bun exerciţiu pentru mobilitate şi previne accidentările. Cel mai mare avantaj în ceea ce priveşte yoga este că este uşor de inclus în rutina zilnică. 20-30 de minute sunt suficiente pentru un antrenament .
Joggingul şi săritul corzii – Condiţia fizică este esenţială pentru un luptător. Exerciţiile aerobe sunt importante pentru a putea performa în condiţii de oboseală iar cele anaerobe pentru a lucre la intensitate mare într-un timp scurt. Alergarea este esenţială pentru condiţia fizică.
Poate fi adaptată în feluri diferite , schimbările de ritm, sprinturile, slergarea pe scări fiind excelente. Săritul corzii este o combinaţie între efort aerob şi coordonare, foarte importante în sporturile de contact.
Exerciţiile de forţă care folosesc muşchii de bază şi stabilizatori– aici intră pilates, fitness ball, kettle bell, mingea medicinală şi exerciţii de izometrie.
Când este vorba de exerciţii de forţă, cei mai mulţi se gândesc la greutăţi – în modul în care sunt tradiţional folosite şi care se concentrează pe muşchii de mişcare şi un şi pe cei stabilizatori, care ne protejează de accidentări când facem mişcări explozive.
Dansul – Deşi pare o alegere ciudată, dansul contribuie la dezvoltarea coordonarării şi timing-ului, ne învaţă să ne coordonăm mişcările cu ale partenerului, abilităţi folositoare în artele marţiale.