parinti-copii-greseli-financiare

3 lectii gresite pe care parintii care au dificultati financiare le transmit copiilor lor

Atunci cand vine vorba de lectiile pe care parintii le transmit copiilor, fiecare ii transmite copilului sau ceea ce stie cel mai bine sau ceea ce crede ca ii va fi benefic. In timp ce pentru unii parinti anumitre lucruri sunt percepute ca fiind benefice, pentru altii sunt percepute ca fiind nocive.

Se intampla deseori ca parintii sa greseasca fara sa isi dea seama, iar educatia financiara nu este o exceptie de la aceasta regula.

Abundenta financiara apare in urma unui anumit stil de gandire si a unor obiceiuri. Diferenta intre oamenii care au succes financiar si cei care nu au este reprezentata de suma obiceiurilor si principiilor financiare pe care le urmeaza.

Iata 4 lucruri care afecteaza negativ succesul financiar al copilului tau:

1. “Nu am avut ce mi-am dorit cand eram mica si vreau pentru copilul meu sa aiba tot ce isi doreste”

Se intampla foarte des sa auzim ca sunt parinti care isi fac griji din cauza ca simt ca nu le ofera copiilor suficient de multe lucruri. Unii dintre ei sunt foarte afectati atunci cand nu le pot da copiilor toate cadourile de Craciun de pe lista de 1-2 pagini sau ca nu si-au dus copiii in anumite locatii foarte scumpe unde foarte multe familii merg.

Sa te asiguri ca este clar pentru copil ca nu pot avea de fiecare data tot ceea ce isi doreste, pe loc, este unul dintre cele mai importante cadouri pe care i-l poti face. Studiile care au fost facute au demonstrat ca abilitatea de a amana gratificarea imediata a nevoilor in favoarea unor beneficii pe termen lung este una dintre cheile succesului in viata, nu doar din punct de vedere financiar.

Profesorul Walter Mischel, in cadrul universitatii Stanford, a condus celebrul experiment “Marshmallow experiment” in cadrul caruia copiii care au participat au primit cate o bezea si li s-a explicat ca daca au rabdare timp de 15 minute si nu o mananca, vor mai primi una. Fiind un experiment longitudinal, dupa ce copiii au devenit adulti, a fost cercetata implinirea financiara a copiilor si s-a demonstrat ca acei copii care au avut rabdare sa primeasca si cea de-a doua bezea au devenit adulti de succes, in timp ce acei copii care nu au putut amana gratificarea s-au descurcat, dar nu asa de bine ca ceilalti.

2. “Suntem intr-o situatie financiara nu foarte buna, dar avem grija sa nu afle si copilul”

Atunci cand situatia financiara a familiei este dezechilibrata sunt afectate foarte multe lucruri si desi ai senzatia ca tinand secret acest lucru fata de copil este un lucru bun, vei descoperi ca nu este. Oricat de mult iti doresti sa ascunzi acest lucru, copilul va simti prezenta tensiunii, va observa discutiile mai aprinse si ingrijoratoare dintre tine si partenerul tau si va intelege imediat ca ceva nu este in regula. Nestiind despre ce este vorba va incepe sa interpreteze si sa puna intrebari la care daca ii vei raspunde spunandu-i ca totul este bine acesta va continua sa se simta ingrijorat si tensionat.

In urma unui studiu publicat in “Journal of Family and Economic Issues” in cadrul caruia au participat 400 de studenti s-a constatat ca acei studenti ai caror parinti se certau pe tema problemelor financiare au dezvoltat in perioada studentiei de doua ori mai multe probleme financiare decat cei care nu au avut parte de asta.

In concluzie, este foarte important sa ii explici copilului, pe intelesul lui, ca lucrurile nu merg bine intr-o perioada si ca acest lucru nu este permanent si ca se va rezolva.

3. “Trebuie sa lucrez foarte mult, altfel nu pot sa ii ofer copilului meu ceea ce are nevoie”

Nu trebuie pus la indoiala faptul ca este necesar sa lucrezi pentru a castiga banii de care ai nevoie pentru familia ta, iar in unele cazuri parintii isi iau si cate doua joburi pentru a putea face fata.

Ultimele studii arata ca familiile care mananca impreuna de cel putin 4 ori pe saptamana tind sa aiba o stabilitate financiara, in timp ce familiile care nu obisnuiesc sa ia masa impreuna nu obtin aceeasi stabilitate. In cadrul acestui studiu au participat 8000 de familii in decursul a 10 ani si rezultatele au aratat ca exista o corelatie pozitiva intre abilitatea de a prioritiza activitatile de familie cu abilitatea de a prioritiza nevoile financiare si de a lua decizii benefice.

Conform acestui studiu daca reusesti sa prioritizezi mesele in familie in detrimentul programului tau incarcat, cu siguranta vei reusi sa iei deciziile financiare bazandu-te pe lucrurile importante.

Aceste lucruri sunt foarte importante deoarece genereaza un mod de gandire si perspective asupra banilor si a succesului financiar. Felul in care percepem si abordam situatiile financiare din viata noastra ne conduce sau nu catre succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *