Pentru orice parinte, a-si invata copilul sa faca la olita nu este chiar foarte usor si, daca se mai adauga si elementul „calatorie”, lucrurile chiar se complica. A avea cea mai buna olita pentru calatorii sau cel mai bun scaunel este esential, daca doriti, ca parinti, sa aveti parte de o calatorie fara stres, usoara si amuzanta. Si, mai ales daca vreti ca, pe parcursul acelei calatorii, cel mic sa continue cu „antrenamentul” la olita si sa nu uite…cum sa face.
Cum sa gasiti cea mai potrivita olita si scaunel?
Primul pas este acela de a intelege exact ce anume cautati. O asemenea olita este, de obicei, un suport din plastic care sa iti ajute copilul sa nu mai foloseasca scutece si sa invete sa foloseasca toaleta. Ai putea gasi doua tipuri de astfel de obiecte: unul care este doar un suport pe care copilul sta si celalalt functioneaza exact ca o toaleta, care colecteaza atat „numarul 1”, cat si „numarul 2”. Sa va uitati, intotdeauna, dupa un material bun, de calitate si care sa fie foarte usor de curatat!
Un alt aspect de care ar trebui sa tineti cont atunci cand cumparati o olita ar fi cat de usor este de transportat. Nu are sens sa luati un obiect extra-mega-fantastic, daca nu se potriveste in masina sau daca ocupa prea mult spatiu. Uitati-va dupa o olita relativ mica, care sa fie practica si care sa se plieze cu usurinta.
Cat de mult costa o olita portabila pentru calatorii?
Olitele portabile pentru calatorii pot varia intre 50 si 145 de RON.
Sfaturi importante pentru parintii care vor sa cumpere o olita portabila!
- Evitati sa folositi produse care sa fie crapate sau rupte!
- Sa curatati mereu olita sau scaunelul numai cu produse de igiena special create pentru copii!
- Daca sunteti fan al produselor second-hand, nu va recomandam sa cumparati o olita din aceste locuri! Faceti asta, doar daca sunteti feri convins ca acele produse au fost foarte bine igienizate!
Cum sa folositi olita si scaunelul?
Conform celor afirmate de Amanda Jenner, experta in „antrenamentul la olita”, cele mai bune sfaturi in ceea ce priveste modul in care trebuie folosita aceasta, sunt:
- Luati o olita oriunde va duceti! Fie cumparati una noua, fie o luati pe cea pe care o folositi acasa, de obicei. Nu va asteptati ca cel mic sa vrea sa foloseasca vasul de toaleta!
- Sa va asigurati ca toate celelalte persoane care intra in contact cu copilul vostru- educatori, bunici, vecini etc- stiu ca cel mic este in perioada de invatare la olita. De asemenea, este important sa le transmiteti ce asteptari aveti. Comunicarea este cheia!
- Sa tineti minte ca totul este mai usor acasa! Ceea ce simte un copil atunci cand foloseste olita acasa este diferit de ceea ce simte cand este in locurile publice.
- Indiferent daca faceti o calatorie mai scurta sau una mai lunga, este important sa mentineti rutina pe care ati invatat-o si sa nu iesiti din ea!
Cum sa va antrenati fetita la olita?
Datorita abilitatilor de comunicare mai dezvoltate ale fetitelor, acestea pot fi invatate cum sa foloseasca olita portabila cu trei luni mai devreme decat baietii. Se spune ca, ceea ce merge pentru un copil, nu va merge si pentru altul, tocmai pentru ca sunt diferiti. Pot incepe sa mearga la olita la 18 luni si se pot opri in utilizarea lor la varsta de 4 ani.
Cei mici invata ce sa faca privindu-i pe ceilalti. Asadar, ar fi indicat sa lasati usa de la baie usor deschisa. Oricat de ciudat ar parea, puteti vorbi cu fetita dvs. despre ceea ce faceti acolo. Ii puteti explica ca, in timp ce mamele si fetitele stau jos atunci cand fac pipi, tatii si baieteii stau in picioare. Este important, de asemenea, sa o incurajati pe cea mica sa isi dea scutecul jos atunci cand se imbraca.
Daca reuseste sa faca asta, este timpul sa planuiti o mica excursie de cumparaturi, mama-fiica. Sa va asigurati de faptul ca cea mica stie ca este o calatorie foarte speciala si ar fi bine sa o lasi sa isi aleaga pantalonasii care ii plac ei cel mai mult. Indiferent ca ii alege pe cei cu un personaj preferat Disney sau alt desen animat, esential este faptul ca doreste sa ii mentina curati. Chiar daca se va intampla sa murdareasca mai multe perechi in primele zile, tu sa ai grija sa ai mai multe.
In primele faze ale invatatului la olita, sa o duci tu la aceasta la fiecare ora sau cand consideri ca este necesar, decat sa astepti sa iti spuna ea cand are nevoie. Este posibil sa faca prima oara „numarul 1” si sa simta nevoia sa faca „numarul 2” mai tarziu, cand se va simti mai confortabil. Uita-te dupa semnele care iti spun ce anume doreste sa faca: daca se tine de fundulet sau de burtica.
Ar fi indicat sa ai mai multe olite la indemana, cam in fiecare camera, pentru a nu fi nevoita sa alergi prin casa sa cauti olita, atunci cand copilul simte nevoia sa faca. In cele din urma, fetita va fi capabila sa gaseasca olita si sa o foloseasca din propria initiativa.
Atunci cand invatati fetita sa foloseasca olita, este important sa ii explicati cum sa isi stearga funduletul corect, mai ales dupa ce face „numarul 2”, pentru a evita producerea infectiilor. Daca ii este dificil sa inteleaga ceea ce are de facut, spune-i sa se stearga mai intai in zona umeda, cu hartie igienica.
Simptomele unei infectii in aceasta zona includ: urinari frecvente, dureri de burtica atunci cand urineaza, dar si mici „accidente”, in ciuda faptului ca are un anumit control in aceasta zona. Aceste accidente sunt inevitabile, dar sa nu iti faci prea multe griji in ceea ce le priveste! Sa ai grija sa cureti totul cu calm si sa ii aduci aminte sa iti spuna cand are nevoie la toaleta data viitoare. Pentru a avea succes, poti pregati o „punguta cu comori” pe care sa o umpli cu bijuterii mici din plastic, creioane si alte lucruri dragute. De fiecare data cand reuseste sa mearga la toaleta si isi spala si mainile, las-o sa aleaga ceva din aceasta punguta.
Cum sa va invatati baietelul sa faca la olita?
Aceasta experienta poate fi stresanta uneori. Este la fel de obositor sa ii invatati sa stea pe olita, dar si sa faca „numarul 1” in picioare.
Cand sa incepeti sa invatati baietelul sa faca la olita?
De cele mai multe ori, ei invata ceva mai tarziu decat fetitele, chiar cu cateva luni. In ceea ce priveste abilitatile de comunicare, nu sunt la fel de dezvoltate ca la fete. De asemenea, sunt mai activi si, din acest motiv, sunt sanse mai putine de a sta pe olita si de a invata la fel ca fetitele.
Asa cum am specificat mai sus, in cazul fetelor, si in cazul baieteilor este important sa vada la altii „cum se face”. Astfel, sa il vada pe tata cum procedeaza este esential.
De asemenea, sa discute impreuna pe tema asta este la fel de important. Daca are frati mai mari, se poate proceda in aceeasi maniera: sa observe si sa discute. Tatal ii poate spune ca foloseste toaleta intr-un mod diferit de mama sau de sora sa (daca are).
Si in cazul baietilor se poate apela la mica calatorie de cumparaturi; un moment special intre tata si fiu. Este important sa se evidentieze faptul ca este ceva extraordinar si sa discute despre asta inainte sa aiba loc. Cel mic are nevoie sa simta ca este un baiat mare si, de aceea, ar trebui lasat sa isi aleaga pantalonasii preferati. La fel, in cazul in care au loc mici accidente, este necesar sa aveti la indemana mai multe perechi.
Este nevoie ca cel mic sa fie dus la toaleta inainte sa spuna el ca ar avea nevoie. De asemenea, este necesar sa fie incurajat sa se duca singur. Il puteti invata, pentru inceput, sa stea pe olita atat pentru „numarul 1”, cat si pentru „numarul 2”, pentru a invata elementele de baza fara a fi distras de faptul ca ar putea imprastia de jur imprejur. Trebuie incurajat sa invete sa isi tina penisul orientat in jos, in directia corecta.
Este important, ca si in cazul fetitelor, sa aveti la indemana mai multe olite, pentru a nu fi nevoiti sa alergati prin casa pentru a gasi una, la timp. Atunci cand devine capabil sa o foloseasca de unul singur si se spala si pe maini din proprie initiativa, oferiti-i o mica recompensa, cum ar fi o masinuta sau o figurina preferata.
Dupa ce devine maestru in ceea ce priveste folosirea olitei, poate sa treaca la facutul din picioare. Ajutati-l sa practice aceasta abilitate prin asezarea de cereale in vasul de toaleta si cereti-i sa incerce sa le nimereasca. Faceti in asa fel incat invatarea sa fie cat mai distractiva pentru copilul dvs.!