Eficienta energetica ar trebui sa fie un considerent primordial pentru orice aspect al bucatariilor comerciale, pentru ca economiseste bani pe costurile cu utilitatile. Intr-o configurare eficienta din punct de vedere energetic, refrigerarea si echipamentele de gatit sunt tinute cat mai departe posibil, acesta fiind si un aspect destul de practic. De asemenea, echipamentele de gatit trebuie amplasate strategic, pentru a maximiza eficienta hotei de evacuare a aburilor.
Apelul senzorial – Dincolo de mirosurile apetisante, aspectul unei bucatarii de resturant poate apela si la alte simturi ale clientilor. Bucatariile tip expozitie, de exemplu, care permit clientilor sa vada tot ce se intampla.
Flexibilitatea – Indiferent de structura finala, flexibilitatea proiectarii este importanta pentru orice bucatarie comerciala. O schimbare la nivelul conducerii sau in produsele alimentare are tendinta de a genera schimbari complete in meniu, iar acest lucru poate afecta utilizarea echipamentelor si plasarea lor. Dincolo de aceasta, asigurati-va ca echipamentul poate fi usor mutat pentru curatare. Desi nu exista o regula clara cu privire la modul de a asigura echipamentul intr-o bucatarie comerciala, totul depinde de spatiul disponibil si de nevoile tale specifice. Cu toate acestea, exista patru modalitati diferite, destul de comune, de a eficieniza ecologic bucataria unui restaurant.
Configurarea ergonomica – Intr-o configuratie pur ergonomica, echipamentele de bucatarie sunt amenajate in conformitate cu ceea ce este mai confortabil si eficient pentru personal, dar este si eficient energetic. De exemplu, o bucatarie amenajata ergonomic ar putea avea un mic congelator chiar sub friteuza. Desi acest lucru nu este eficient energetic, permite personalului sa ia direct cartofii congelati si sa-i puna in friteuza, fara a face niciun pas.
Configurarea aliniata – Acest design este ideal pentru un restaurant care produce in cea mai mare parte cantitati mari de aceleasi alimente, cum ar fi pizza sau sandwich-uri. Intr-o astfel de configuratie, bucataria este stabilita in conformitate cu ordinea de utilizare. De exemplu, un restaurant care serveste pizza ar putea incepe cu frigiderul comercial, trece la zona de aluat de elaborare, apoi la masa de preparare, cuptor si in cele din urma la incalzire si ambalare.
Configurarea stil zona – In care bucataria este impartita in diferite zone sau blocuri. In general, exista un bloc de preparare a alimentelor, un bloc de gatit, un bloc de masini de refrigerare, un bloc de salubritate si articole de spalat si un bloc pentru tranzitia la chelneri.
Configurarea stil insula – Sunt bucatarii populare in ambele stari, atat cele rezidentiale cat si cele comerciale. Sunt similare configuratiei tip zona, dar exista un bloc principal in mijloc. De obicei, bucatariile comerciale au o insula cu aparatura de gatit si loc de depozitare.
Fiecare bucatarie este diferita. Determinati care va sunt prioritatile si alegeti un design care le va gazdui si care functioneaza bine cu meniul. In caz contrar, ai putea sfarsi prin a face lucrari de renovare costisitoare.