Lacul-Como

Lacul Como – Cum Ajungi Aici? Experiența Noastră

Fie ca esti in Bergamo sau in Milano ai sanse foarte mari sa ajungi, fie cu trenul ori cu masina, intr-una din cele mai spectaculoase zone din nordul Italiei si anume : Lacul Como, acel omulet imaginar de pe harta, a carui picioare aflate in miscare vor sa se deosebeasca prin denumire unul de celalalt  : cel stang Como, cel drept Lecco.

In realitate este unul dintre cele mai mari lacuri ale Italiei, daca nu ma insel, al 3-lea pe lista ca marime, si se afla la poalele muntilor Alpi, intr-o depresiune de munti de granit si calcar, la numai cativa km de Milano, gen 45 km.

Lacul este brazdat de numeroase localitati, mici sau mari, sate, comune, orase, urcate pe coline, care mai de care cu farmecul sau propriu.

Data fiind marimea lui si specificul zonei, as recomanda minim 4 zile de explorare a zonei, pentru ca este una minunata, proprice pentru tot felul de activitati outdoor si nu numai. Am vazut cârduri de biciclisti pe curisiera pentru un tur al lacului. Asta ar  insemna vreo 160 km/zi de pedalat.

Daca nu esti avid de o astfel de distanta poti sa îi imparti la 4 zile si sa-i combini cu vizite cultuale sau alte trasee de dumetie ori escalada, de prin zona.

De jur imprejurul lacului exista pista special amenajata pentru biciclisti, care te poarta numai prin zonele de belvedere, avand in permanenta deschidere si perspectiva asupra zonei.

De asemenea sunt numeroase trasee de drumetie usoara, cateva zone de escalada si puncte de unde poti traversa cu bacul sau vaporasul de pe un brat pe celalat, iar costul este modic, distanta fiind destul de mica, gen 10 min, depinde de locatie.

Cum ajungi

Noi am ajuns in gara din Milano in jur de 18.30, de unde am luat metroul pana la ultima statie Comasina. Aici ne-au asteptat 2 foarte buni prieteni, o rulota, o Zampetta, cel mai cuminte si lipicios catelus ever, si doua biciclete.

Daca nu esti la fel de norocos ca noi, poti lua foarte frumos si simplu trenul din Milano, din Gara Centrala, pana la cea mai apropiata destinatie: orasul Como.

Costa 5$, iar timpul este de 01.29h. In cazul asta ti-as sugera sa nu te opresti doar la o vizita a orasului Como, ci sa te aventurezi ceva mai departe, pentru a simti cu adevarat farmecul locului.

O posibilitate ar fi si cu Bla Bla Car, dar nu este testata de noi, dar o poti incerca. Verifica aici.

Daca esti cu rulota, trebuie sa te atentionez ca ne-am ametit ceva pana am gasit un loc de parcare, stradutele fiind inguste iar posibilitatile de parcare pentru rulote reduse.

Poti stationa doar in campinguri sau locuri special amenajate, pe care nu le gaseti oriunde sau unde iti place. In functie de cum te „orientezi”, poti sa ai bafta sa te trezesti langa lac sau langa un cimitir „vesel”, fara sa platesti nici o taxa.

Ce am reusit sa vedem noi, pe o vreme nu tocmai prietenoasa

Orasul Como este destul de maricel, dar cochet, asemanator cu Bergamo, cu diferenta ca acesta este situat pe tarmul Lacului Como. De asemenea ai la dispozitie un funicular care te urca pana in cel mai inalt punct de belvedere al orasului.

Probabil toti cei care vin sa viziteze Lacul Como pentru o excursie de o zi, se opresc aici, din simplu fapt ca este locatia cea mai apropiata, insa eu il vad mai mult ca principalul loc de pornire pentru o tura de bicla sau de explorare pentru celelalte zone mai indepartate si mult mai interesante, din punctul meu de vedere, care merita un efort pentru a fi vizitate, precum: Tremezzo, Bellagio, Mennagio, Bellano, Colico, Griante, Lecco, Nesso, Varenna.

Noi am vizitat orasul Como destul de fugitiv, in ultima noastra seara petrecuta la marginea lacului, , hoinarind pe stradute, in bataia lunii, ametiti de mirosul de flori care venea de pretutindeni.

Nu i-am acordat foarte mult interes de la inceput pentru ca mi-am dorit sa ajung in locatii mai rurale, mai putin turistice si mai linistite, fiind intr-o permanenta cautare de poteci.

Vila Carlotta

O zi am dedicat-o unei indeletniciri mai putin cunoscute si anume mirositul florilor. Locul ideal pentru a atinge satisfactia maxima din punct de vedere olfactiv nu a fost alta decat minunata gradina de 8 hectare a celei mai vizitate vile din zona: Vila Carlotta, care se afla in localitatea Tremezzo.

In gradina vilei Carlotta coexista o varitate de specii de plante, si cand spun plante nu ma refer la frunze verzi, ci la o explozie de flori de toate culorile, care iti fac nasul sa-ti vibreze de placere.

Pentru a va bucura de acest parfum intens si de a va clati ochii cu o paleta de culori greu de uitat, trebuie sa nimeriti musai in luna aprilie sau mai. Noi am avut noroc si ne-am bucurat de o diversitate de azalee, flori de camelii si rhododendron.

Totusi, daca suferi de alergie gen febra fanului, ar trebui sa-ti iei niste masuri de siguranta. Cu aceasta ocazie am aflat ca 70% din italieni sufera de tot felul de alergii. Oare de ce?

 Strada Regina – Sasso Rancio

Cu greu ma pot abtine cand ajung intr-un loc nou, sa nu gasesc o poteca despre care nu stiu nimic, fie ca-i marcata sau nu, fara sa simt nevoia sa o cuceresc, urmarind-o pas cu pas, plina de curiozitate si entuziasm, ca si cum as fi primul om care a pus piciorul pe acolo.

Asa s-a intamplat si cu „Strada Regina” (The Antica Strada Regina), un drum construit de romani, care face legatura intre Lacul Como si trecatorile din zona alpina.

In timp ce ma plimbam pe faleza lacului, am zarit in crapatura unei stradute un marcaj de traseu, o sageata din lemn pe care scria „Strada Regina” si cu un omulet inscriptionat in semn de „hiking trail”.

Pana intr-un anumit punct traseul urmareste drumul actual al lacului mergand paralel cu acesta, pana cand incepe sa urce pe pantele abrupte ale lui Sasso Rancio, cu panorame splendite asupra lacului, pana in localitatea Rezzonica.

Tot traseul ar fi de circa 3 ore, depinde din ce punct il incepi si unde vrei sa-l termini.

Sasso Rancio

I mod normal traseul ar fi acesta:

  • Punct de plecare: localitatea Menaggio 200m
  • Intinerariu: Menaggio – Nobiallo – Sasso Rancio – Acquaseria – Molvedo – Santa Maria – Rezzonico
  • Intoarcearea din localitatea Rezzonico se poate face cu autobuzul linia C10. Ar mai exista si varianta de intoarcere pe jos, pe pista de biciclete. Sa faceti un fel de bucla.
  • Durata : 3 h
  • Marcaje turistice: marcaje din lemn cu inscriptia “il sentiero del Giubileo 2000”.

De data acesta vremea nu a fost prea prietenoasa cu noi, asa ca mi-am propus sa revenim in zona Lacului Como cu bicicleta, intr-o zi cu mai putini nori si mai mult soare.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *